Valggruppens evaluering af valgsteder og processer
Ledelsessekretariatet har efter det afsluttede kommunal- og regionsrådsvalg i november 2021 evalueret valgets forløb med de forskellige parter, der deltog i forberedelsen samt afholdelsen af valget. Der har således været afholdt evalueringsmøder med valgstyrerformændene, valgsekretærerne, partiernes kontaktpersoner i forhold til bemanding af valget samt repræsentanter for fintællere, indberettere, borgerservicepersonale, servicepersonale, kommunikationsmedarbejdere og valgledelsen.
Hovedpointerne fra evalueringerne, som alle parter, politisk udpegede som administrative, gav udtryk for, er:
- At det er hensigtsmæssigt at etablere færre og større valgsteder. Argumenterne er mange, men følgende går igen:
- Det er for flere partier vanskeligt at rekruttere det krævede antal valgstyrere til bemanding af 26 valgsteder.
- Forholdene på en del af de 26 lokationer, der i dag anvendes som valgsteder, er vanskelige at afholde valg under og lever ikke op til f.eks. arbejdsmiljømæssige krav samt krav til tilgængelighed.
- At der er behov for flere administrative kræfter på valgstederne, for at valgdagen og optællingen af stemmer forløber mere effektivt end i dag.
- Opmærksomhed på, at nogle valgstyrere forlader valgstedet, inden valget er talt op, hvilket forsinker optællingen yderligere.
- Opmærksomhed på, at nogle valgstyrere har svært ved at holde til aktiv deltagelse hele valgdagen.
Hertil kan tilføjes, at på valgaftenen og –natten oplevede Ledelsessekretariatet, at de tilstedeværende politikere ønskede at få valgresultatet tidligere, end det var tilfældet den 16. (-17.) november 2021.
I Bilag 1 kan ses en mere detaljeret opsamling på evalueringerne.
Forudsætninger for et valgsted, der fungerer optimalt
På baggrund af evalueringspunkterne, konkluderer Ledelsessekretariatet, at følgende forhold skal være til stede på et givent valgsted:
- Tilgængelighed for vælgerne
- Tilgængelighed for alle med fysiske funktionsnedsættelser.
- Tilstrækkeligt antal parkeringspladser.
- Gode adgangsforhold - både trafikale samt ind i valglokalet.
- Mulighed for separat ind- og udgang samt struktureret kødannelse.
- Gode og ordnede forhold for valgbemandingen
- Fx umiddelbar adgang til rindende vand, toiletforhold, køleskab og kaffemaskine, pauserum og gode spiseforhold (arbejdsdagen er ved de fleste valg på minimum femten timer).
- Varme i lokalet.
- Store og rummelige lokaler med god belysning. Størrelsen på lokalerne er vigtige, når der afholdes flere valghandlinger samtidig, samt for en effektiv og sideløbende optælling ved flere valg.
Herudover skal valgstedet leve op til relevant lovgivning.
Forslag om færre valgsteder
Når vi afholder valg i Thisted Kommune, er målet i dag og i fremtiden at give borgerne de bedst mulige betingelser for at deltage i valghandlingen og dermed opnå så stor valgdeltagelse som muligt.
Det skal ske i balance med:
- at levere et sikkert valgresultat så hurtigt som muligt på valgaftenen og til fintællingen.
- at have de bedst mulige rammer og arbejdsbetingelser for valgets politiske og administrative medarbejdere.
- et optimeret ressourceforbrug.
På baggrund af evalueringerne og med henblik på, at Thisted Kommune fortsat afholder valg, der lever op til ovenstående målsætning, har Ledelsessekretariatet udarbejdet et forslag til de fremtidige valgsteder i Thy.
Følgende kriterier er fastsat:
- Afstanden til et valgsted må maksimalt være 20 kilometer.
- Det må maksimalt være 5 % af et valgsteds tilknyttede vælgere, der har mellem 15 og 20 kilometer til valgstedet.
Herudover har Ledelsessekretariatet vurderet, hvilke lokaliteter i kommunen der lever op til de givne rammer for at fungere som valgsted. Ved primært at afholde valg i hallerne i området sikrer Thisted Kommune, at kravene og ønskerne til tilgængelighed, parkerings- og adgangsforhold, ordnede forhold for valgbemandingen samt størrelsen på lokalerne imødekommes.
To steder (Vorupør og Frøstrup) er det ikke muligt at afholde valg i en lokal hal, men her er andre relevante lokalemuligheder til stede – til gengæld lever de to områder op til kriterierne for maksimal afstand for vælgergruppen.
Med udgangspunkt i ovenstående foreslår Ledelsessekretariatet, at der fremadrettet er følgende elleve valgsteder i Thisted Kommune:

Valgstederne kan ses på et kort i Bilag 2, hvor også befolkningstætheden fremgår. Kortet læses sammen med Bilag 3, der er en oversigt over vælgertilknytning opdelt i distance til valgstedet samt en redegørelse for, hvor grænserne er trukket mellem valgstederne i den nye model. I samme bilag indgår afstandsdata for de nuværende 26 valgsteder (nuværende valgsteder fremgår af kortet i Bilag 4).
Ved ovenstående elleve valgsteder gør følgende sig gældende:
- Det største valgsted bliver Thisted med ca. 13.000 vælgere. Det mindste valgsted bliver Vorupør med ca. 750 vælgere.
- 71% af vælgerne vil have max 5 kilometer til deres valgsted. 24 % vil have mellem 5 og 10 km og 5 % vil have mellem 10 og 15 km til valgstedet.
- De vælgere, der får længst til deres valgsted, får mellem 15 og 20 kilometer. Det vedrører i alt ca. 60 vælgere, fordelt på to valgsteder, Snedsted (ca. 5 personer) og Frøstrup (ca. 55 personer),
- Alle vælgere, som har mellem 15 og 20 km til deres valgsted, får mulighed for at brevstemme lokalt i valgbussen.
- Afstanden til valgstedet kan for de flestes vedkommende sammenlignes med afstanden til nærmeste dagligvareindkøb, folkeskole, uddannelsessted og/ eller arbejdssted. Med andre ord en afstand, de fleste borgere er vant til at skulle transportere sig i forbindelse med dagligdags gøremål.
En ændring til elleve valgsteder vil have følgende gevinster, sammenholdt med evalueringspunkterne:
- Hurtigere optælling og hurtigere resultat på valgaftenen.
- Mulighed for brug af færre valgstyrere, hvilket kan lette partiernes arbejde med at finde de rette kræfter.
Herudover foreslår Ledelsessekretariatet i forbindelse med fordelingen af valgstyrere på i alt 11 valgsteder (selvstændigt dagsordenspunkt), at Thisted Kommune i højere grad end tidligere benytter sig af tilforordnede vælgere som erstatning for en del af valgstyrerposterne. Dette vil i praksis betyde, at de personer, der er udpeget som tilforordnede vælgere, kan forlade valgstedet i løbet af dagen, og de har mulighed for at forlade valgstedet, når dette lukker - i modsætning til valgstyrerne, der har pligt til at være til stede, til valget er talt op. - Mulighed for brug af flere valgsekretærer og stemmetællere på valgstederne.
- Der kan indføres digitale valglister på samtlige valgsteder.
- Et langt mere håndterbart set-up administrativt med mindre risiko for skader på valgmateriel og mindre risiko for fejl i forbindelse med fragt af for eksempel brevstemmer.
- Og som beskrevet: Egnede lokaler på alle valgsteder.
Et flertal af landets kommuner har i de forgangne år besluttet at etablere større valgsteder. Senest kan nævnes, at Kommunalbestyrelsen i Morsø Kommune forventer at reducere nuværende 18 valgsteder til 6 i nuværende valgperiode.
Ved en sammenlægning af antallet af valgsteder, vil Thisted Kommune følge en landsdækkende tendens, der er beskrevet nærmere herunder.
Valgsteder i Thisted Kommune sammenholdt med landets øvrige kommuner.
I forbindelse med kommunesammenlægningerne i 2007 og i årene fremefter valgte flere kommuner at reducere i antallet af valgsteder. Til kommunal- og regionsrådsvalget i 2005 var der således i Danmark i alt 1.842 valgsteder, mens det tal var reduceret til i alt 1.383 valgsteder ved samme valg i 2021.
I modsætning til den landsdækkende tendens blev der ved sammenlægningen af de daværende Hanstholm, Thisted og Sydthy Kommuner til ”ny” Thisted Kommune ikke reduceret i antallet af valgsteder.

Kilde: https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/bagtal/2017/2017-11-21-Stor-forskel-paa-hvor-langt-der-er-mellem-valgstederne
Således er knap 35.000 vælgere i Thisted Kommune fordelt på i alt 26 afstemningssteder med Thisted By/ Munkehallen som det største valgsted (ca. 7.900 vælgere) og Lild, som det mindste (ca. 200 vælgere). I alt er der i Thisted Kommune i dag fem valgsteder med under 500 tilknyttede vælgere og seksten valgsteder med under 1.000 tilknyttede vælgere. Der er få andre steder i landet, man finder ned til 226 vælgere pr. valgsted, og dette typisk i forbindelse med øsamfund.
Afstand til valgstedet og valgdeltagelse
Center for Valg og Partier ved Københavns Universitet har undersøgt sammenhængen mellem antal valgsteder og valgdeltagelsen i Danmark, hvilket er relevant at se nærmere på i forbindelse med en eventuel sammenlægning af valgsteder. Studiet viser, at der er en sammenhæng mellem vælgernes afstand til valgstedet og stemmeprocenten. Tendensen er dog ikke entydig. Den negative effekt på stemmeprocenten er for eksempel størst i storbyer, og udlignes i høj grad af at have adgang til en bil.
Kommunalforsker Roger Buch vurderede i 2011, at lukningen af valgsteder i Danmark mellem 2001 og 2011 ville få negativ betydning for valgdeltagelsen i Danmark. Valgdeltagelsen ved folketingsvalgene i 2005 og 2019 endte dog på sammen niveau (hhv. 84,5 % og 84,6 %) med mindre udsving i de mellemliggende år.
Ovenstående landsdækkende analyser kan sammenholdes med erfaringen fra Ikast kommune. Her har man reduceret fra femten til ti afstemningssteder mellem Folketingsvalget i 2015 og Folketingsvalget i 2019. Der er, når man sammenligner valgdeltagelsen ved de to valg, sket et lille fald, men da faldet følger et tilsvarende landsdækkende fald i valgdeltagelsen, er den reelle nedgang i valgdeltagelsen i Ikast-kredsen under et procentpoint (vi har taget udgangspunkt i folketingsvalg for at undgå effekten af Covid-19 ved kommunal- og regionsrådsvalget i efteråret 2021).
Med baggrund i ovenstående kan det ikke konkluderes entydigt, at valgdeltagelsen vil falde, hvis der nedlægges valgsteder i Thisted Kommune. Hertil kommer, at Thisted Kommune har mulighed for at være til stede lokalt med et mobilt brevstemmested, som beskrevet herunder.
Brug af valgbus og brevstemmer
Flere og flere vælgere afgiver i dag deres stemme som en brevstemme, og Covid-19-pandemien satte ved efterårets valg yderligere skub i denne udvikling.
Således brevstemte ca. 2.000 flere vælgere ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2021 i Thisted Kommune i forhold til samme valg i 2017. Det forhøjede antal brevstemmer reducerer tilsvarende det antal vælgere, der fysisk skal betjenes på det enkelte valgsted.
Thisted Kommune forbedrer med forslaget om færre valgsteder samtidig muligheden for at brevstemme lokalt, da kommunens valgbus kan være til stede i lokalsamfundene i løbet af brevstemmeperioden og målrettet være til stede i de områder, hvor vælgerne får længst til deres valgsted (for eksempel 15 – 20 km). Udover at være en service til vælgerne i kommunen, er det et tiltag, der målrettet skal medvirke til, at Thisted Kommune fastholder sin høje valgdeltagelse – også efter en eventuel sammenlægning af afstemningssteder.