Erhvervs-, Arbejdsmarkeds- og Kulturudvalget godkendte den 13. november 2019 en ny puljestruktur og kriterier for kulturmidler.
Siden 1. januar 2020 har der således været to puljer; de faste og de frie kulturmidler:
- Faste tilskud som gives for 4 år ad gangen.
- De frie kulturmidler gives til projekter, initiativer og kulturaktiviteter og kan søges løbende som tilskud eller underskudsgaranti.
Hensigten med midlerne i begge puljer er:
- At yde økonomisk støtte til nye initiativer og nyskabende virksomhed på kulturområdet.
- At understøtte kulturelle tilbud og aktiviteter i Thy
Ovenstående model for kulturpuljer ønskes nu revideret, således at de faste tilskud omlægges og kriterierne for de frie kulturmidler tilpasses, og hvor man samtidig sikrer en bevillingsproces som giver et bedre overblik for alle parter. Social, Sundhed og Kultur foreslår en ændring af puljerne og deres retningslinjer gældende fra 1. januar 2023.
Baggrund for kulturpuljer
I Thisted Kommune har der frem til 2020 været en række forskellige puljer, hvor opdelingen var historisk betinget bl.a. fra tiden med amter. I 2020 blev kulturmidlerne samlet til de aktuelle to puljer; de faste og de frie kulturmidler.
De faste kulturmidler uddeles ud fra en politisk godkendt liste af aktører som modtager faste kulturmidler for en årrække, og med genansøgning hvert 4. år - næste gang til 2023. Se bilag 1.
De frie kulturmidler kan søges løbende med sagsbehandling på næstkommende fagudvalgsmøde.
Kriterierne for frie kulturmidler er følgende:
Hvad:
- Der gives kun tilskud til kulturelle formål.
- Der prioriteres nye tiltag, som foreningen eller institutionen ikke har prøvet før.
- Der prioriteres initiativer for, med og af børn og unge.
- Der gives normalt ikke til årligt tilbagevendende arrangementer – gælder dog ikke de faste tilskud.
- Der kan gives tilskud over en kortere årrække, hvis det vurderes, at det er nødvendigt for arrangementets mulighed for at blive selvfinansierende – også af de frie kulturmidler.
- Større projekter og ideer kan støttes med et beløb, som kan afføde flere midler fra f.eks. fonde.
- Gives der tilskud fra andre puljer i Thisted Kommune, vil det kunne påvirke muligheden for at få tilskud.
- Foreningens/institutionens økonomi vil vægte i behandlingen af ansøgningen.
Hvem
- Det er udelukkende foreninger eller institutioner, som kan søge om tilskud.
- Kommunale og selvejende institutioner kan som udgangspunkt kun søge, hvis de indgår i samarbejde med andre.
- Privatpersoner kan ikke søge.
- Institutionen eller foreningen skal som udgangspunkt være hjemmehørende i Thisted Kommune.
Se bilag 1, hvor man kan se de tidligere bevillinger til frie kulturmidler i 2020 og 2021 samt bevillingerne givet i 2022 og et overblik over de faste aktører med fast tilskud med genansøgning hvert 4. år.
Oplæg til ny puljestruktur
Frie kulturmidler:
Social, Sundhed og Kultur anbefaler, at der fra januar 2023 fortsat er én søgbar pulje; "frie kulturmidler". Puljen ændres til at have 2 årlige ansøgningsfrister, med frist senest i marts og senest i september. Ansøgningerne vil dernæst blive behandlet på Sundheds-, Kultur- og fritidsudvalgets møder i april og oktober.
Det vurderes, at det er muligt at lave 2 ansøgningsfrister ud fra de sidste 2 års ansøgninger, og samtidig vil det give et bedre overblik over uddelingen, således at man bedre kan sikre, at de rette ansøgninger også får bevilling.
Kriterierne foreslås ligeledes ændret, således at et bredt ansøgerfelt kan søge midlerne til alle målgrupper og aldersgrupper, og hvor man samtidig arbejder for at fremme og udvikle kulturen bredt set, til gavn for borgerne i Thisted Kommune. Ligeledes er der lagt op til en ændret ansøgningsprocedure "hvordan", i forhold til de tidligere kriterier, hvorfor de fremadrettede kriterier forslås som følger;
Hvad:
- Der gives kun tilskud til kulturelle formål.
- Der prioriteres nye kulturtiltag som understøtter kulturtilbuddene bredt set i Thisted Kommune
- Der prioriteres tiltag, hvor Kultur og Sundhed spiller sammen inden for alle aldersgrupper og målgrupper
- Der kan gives tilskud over en kortere årrække, hvis det vurderes, at det er nødvendigt for arrangementets mulighed for at blive selvfinansierende
- Større projekter og ideer kan støttes med et beløb, som kan afføde flere midler fra f.eks. fonde.
- Gives der tilskud fra andre puljer i Thisted Kommune, vil det kunne påvirke muligheden for at få tilskud.
- Foreningens/institutionens økonomi vil vægte i behandlingen af ansøgningen.
Hvem:
- Det er udelukkende foreninger eller institutioner, som kan søge om tilskud.
- Kommunale og selvejende institutioner kan som udgangspunkt kun søge, hvis de indgår i samarbejde med andre.
- Privatpersoner - herunder også private kunstnere - kan ikke søge. Der henvises i stedet til Kulturelt Samråds kulturpulje.
- Institutionen eller foreningen skal som udgangspunkt være hjemmehørende i Thisted Kommune. Der kan dog gives til aktører udenfor kommunen, såfremt aktiviteten afholdes i Thy eller med udgangspunkt i Thy.
Hvordan:
- Ansøgninger sendes gennem det digitale ansøgningsskema på thisted.dk.
- Ansøgninger skal indeholde en projektbeskrivelse, som angiver målgruppe og formål, og et budget med udspecificerede udgifter og indtægter. Derudover vedlægges ansøgningen en finansieringsplan, foreningsvedtægter og andet relevant materiale for ansøgningen, herunder senest reviderede årsregnskab.
Faste Kulturmidler:
Social, Sundhed og Kultur anbefaler, at der fra januar 2023 ændres i de faste Kulturmidler inden for 2 områder, dvs. at:
- det kommunale kulturtilskud overgår til KulturRummets budget, når der er tale om kommunale aktiviteter, f.eks. Børnekulturnatten i Thy og uddeling af den årlige Kulturpris, idet Kulturrummet i praksis er tovholder for disse aktiviteter.
- de faste Kulturmidler ændres således, at aktørerne ikke længere skal søge om midlerne til drifts- og aktivitetstilskud hvert 4. år, idet midlerne er faste som en del af det kommunale budget.
Som en del af den nye puljestruktur lægger Social, Sundhed og Kultur op til, at de aktører, der overgår til det kommunale driftsbudget på området fremadrettet skal indgå en samarbejdsaftale med Thisted Kommune, idet der er krav om bevillingerne anvendes i overensstemmelse med lovgivningen på området. I samarbejdsaftalen fastlægges der rammer samt strategiske mål for samarbejdet, og aktørerne forpligtes på årligt at aflevere et årsregnskab samt budget og aktivitetsplan.
Samtidig vil tilskud til Kulturelt Samråd, som i dag søges via frie midler overgå til fast bevilling, hvorfor den samlede pulje til de Frie Kulturmidler bliver mindre.
Det foreslås derfor, at nedenstående aktører får et fast Kulturtilskud, og herunder kan man ligeledes se hvorledes der skal afrapporteres:
- Museum Thy (samarbejdsaftale på baggrund af lovgivningen for Kulturhistorisk museum, Slots- og Kulturstyrelsen fører tilsyn med, at de statsanerkendte museer lever op til kravene i museumsloven og driftstilskudsloven). Budget og regnskab godkendes politisk.
- Spillestedet Thy (regional spillestedsaftale). Budget og regnskab godkendes politisk.
- Limfjordsteater (egnsteateraftale). Budget og aktivitetsplan samt regnskab sendes til politisk orientering, idet Morsø Kommune er tilsynsførende myndighed.
- Thy sangskole (samarbejdskommissorium). Der sker evaluering hvert andet år, og der fremsendes regnskab og aktivitetsplan til politisk godkendelse.
- Thisted Musikteater (obs., pt. arbejdes der med ny organisering).
- Kirsten Kjær Museum (ydelsesaftale). Regnskab til politisk godkendelse, mens budget og aktivitetsplan sendes til administrationen til orienteringen.
- Nordatlantisk Fyr (samarbejdsaftale). Regnskab til politisk godkendes, mens budget og aktivitetsplan sendes til administrationen til orienteringen.
- Kulturelt Samråd (samarbejdsaftale). Årlig regnskabsaflæggelse inkl. afrapportering af kulturpuljen til politisk godkendelse.
- Kulturelt samråd, medlemstilskud (samarbejdsaftale). Fremsender årlig medlemsliste til administrationen.
- Thisted Teaterkreds (samarbejdsaftale). Aktivitetsplan og regnskab sendes til administrationen.
- Thy Kammermusikfestival (samarbejdsaftale). Aktivitetsplan og regnskab sendes til administrationen.
- Det Ny Kastet (samarbejdsaftale). Aktivitetsplan og regnskab sendes til administrationen.
- Uniformerede Musikkorps (samarbejdsaftale). Dokumentation for aktivitetsafholdelse sendes til administrationen.